hibiscus Masennus

Masennus ei kuulu tavalliseen ikääntymiseen. Se vähentää elämäniloa ja heikentää toimintakykyä. Se voi vaikuttaa myös siten, että keskittymiskyky huononee ja asioiden mieleenpainaminen tai muistista palauttaminen vaikeutuvat. Masennustilat ovat yleisimpiä ikäihmisten psyykkisiä häiriöitä. Jo lievissäkin masennustiloissa ihmisen omakohtainen kärsimys leimaa elämää ja mitä syvemmäksi ja vakavammaksi masennus kehittyy, sitä enemmän se vaikuttaa ikäihmisen arjen toimintoihin.
Vaikka masennus on yleistä, emme aina ymmärrä, mistä siinä on kysymys. Normaaliin elämään kuuluu ajoittain alavireisyyttä ja esim. elämänmuutosten mukanaan tuomaa surua, mutta masennuksen erottaminen näistä tunnetiloista on tärkeää. Jos mielialan mataluus ja masennusoireet mietityttävät ja herättävät huolta omasta tai läheisen voinnista, on syytä ottaa yhteys terveyskeskukseen tai muihin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin. Myös terveydenhuollon muistihoitajat ja  ns. depressiohoitajat voivat auttaa ja ohjata eteenpäin!

Masennuksen ja etenevän muistisairauden ensioireet voivat muistuttaa toisiaan. Siksi perusteellinen keskustelu oireista, elämäntilanteesta, olotilasta sekä esim. lääketieteellinen tutkimus mahdollistavat kunnollisen sairauden toteamisen, diagnosoinnin. Ikääntyneen henkilön masennusta voidaan hoitaa tuloksellisesti yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan käyttäen lääkkeettömiä ja tarvittaessa lääkehoitoja.  Ammattihenkilöt antavat tietoa ja rohkaisevat eteenpäin. Oireisiin kannattaa suhtautua vakavasti ja selvittää niiden alkuperä viivyttelemättä.

meri

 

Ota yhteyttä sosiaali- tai terveydenhuollon henkilöstöön, jos olet viimeksi kuluneen kahden viikon aikana yhtäjaksoisesti

- tuntenut itsesi alakuloiseksi tai surumieliseksi suurimman osan päivästä
- menettänyt mielenkiintosi asioihin ja tekemiseen, mitkä ovat aiemmin tuottaneet mielihyvää
- tuntenut voimattomuutta ja väsymystä, johon lepo ei auta

- ruoka ei maistu ja olet laihtunut
tai lihominen
- ihmettelet muistisi huonontumista etkä jaksa keskittyä tekemisiisi
- ajatuksesi pyörivät terveydentilasi ja elintoimintojesi ympärillä
- olo on hermostunut ja mieli levoton
- et saa nukutuksi tai nukut liikaa
- kuolemaan tai itsetuhoon liittyvät ajatukset pyörivät toistuvasti mielessä
- tunnet syyllisyyttä ja pelkäät aiheuttaneesi pahaa muille.

Lähde: www.masennustalkoot.fi

 


hibiscus