hibiscus TOM - tietoa omaisille ja kehitysvammaisille muistisairauksista -hanke ja materiaalit

Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry on hallinnoinut TOM - Tietoa omaisille ja kehitysvammaisille muistisairauksista -hankkeen, joka on päättynyt 31.3.2019.

Kehitysvammaisten muistisairauksiin liittyvä neuvonta säilyy yhdistyksessämme E-P:n Muistiluotsin toiminnassa. Myös hankkeen kehittämät materiaalit säilyvät täällä kotisivuilla.
Voit edelleen olla yhteydessä yhdistykseemme jos  Sinulla on kysymyksiä kehitysvammaisen ikääntymiseen ja muistioireisiin liittyen - olitpa kehitysvammainen, omainen, läheinen tai ammattilainen! Sinua neuvoo Muistiluotsissa:

Kristiina Riskumäki, muistineuvoja, sairaanhoitaja
p. 050 465 1705, kristiina.riskumaki(at)muistiyhdistys.fi
neuvonta, ryhmät ja tapahtumat, Henkireikä-keskustelut,
kehitysvammaisuus ja muistisairaudet -neuvonta, MuistiNeuvo

TOM - tietoa omaisille ja kehitysvammaisille muistisairauksista – hanke antoi
tietoa muistisairauksiin, niiden ennaltaehkäisyyn, varhaiseen toteamiseen, tutkimukseen, hoitoon ja kuntoutukseen liittyen.
TOMissa keskeisenä osana on ollut tiedon jakaminen, tiedotuskeinojen ja -materiaalin sekä toimintamallien kehittäminen sekä vertaistuen kehittyminen kehitysvammaisten muistiperheiden arkeen.
TOMin yhteistyötahoja ovat mm. Eskoo ja Kehitysvammaisten palvelusäätiö.
Hankkeelle on saatu STEAn rahoitus vv. 2015 - 2018 ja hankkeessa on tuotettu monenlaista materiaalia ja laadittu yhdessä eteläpohjalaisten toimijoiden kanssa kehitysvammaisten muistipolku sekä toimintamallit ns. TOM-valmennuksiin ja muistipajoihin. Hankkeen esittelyvideon näet tästä!

TOM-hankkeesta on julkaistu opas kehitysvammaisten muistisairauksiin liittyen.
Tuoreessa oppaassa on asiantuntijoiden artikkeleja ja tapausesimerkki. Oppaan lopusta löytyy materiaalia kehitysvammaisen muistin ja toimintakyvyn selvittelyn avuksi sekä Etelä-Pohjanmaan alueelle tehty hoitopolkumalli. Ole hyvä ja tutustu!
Oppaan saat ladattua ja tulostettua tästä A4-kokoisen tulosteen saat tästä pdf-tiedostosta.

**

TOM-hankkeessa on valmistettu Muistityökirja "Muistin tähäre" ja siihen liittyvä äänikirja.
Aineisto  on omalla sivullaan ja löytyy tästä..
Toivomme kommentteja kirjan käyttökokemuksista. Niitä voit soitella tai sähköpostitella meille. Kiitos!
Materialen hittas också på svenska!

Muistin tähäre-tehtäväkirjan
esittelyvideon saat tästä.

**

ANNUN tarina-video - avaa tästä.  Video on tekstitetty myös englanniksi.

**

TOM-toimintamalli löytyy Innokylästä. Tutustu miten Tietoa omaisille ja kehitysvammaisille muistisairauksista-malli toimii ja hyödynnä tietoa!
Malliin pääset tutustumaan tässä.

Hankkeessa luotu Muistipaja-toimintamalli löytyy Innokylästä. Tutustu ja ota käyttöön! Klikkaa tästä.

Sosiaalisen median kanavat poistuvat käytöstä kevään 2019 aikana hankkeen päätyttyä.

Päiv. 4.4.19