hibiscus Muisti mukana menossa-juurrutushanke on päättynyt

Muisti mukana menossa  - hanke

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on avustanut hanketta Veikkauksen tuotoilla.

Hankkeeseen liittyvät tiedustelut ensisijaisesti:

Päivi Niinistö-Mäkinen
p. 050 4388 213, paivi.niinisto-makinen(at)muistiyhdistys.fi

tai
Katja Kujala, puh. 050 3233 757 / katja.kujala(at)muistiyhdistys.fi
Minna Huhtamäki-Kuoppala, p. 0400 919 523 / minna.huhtamaki-kuoppala(t)muistiyhdistys.fi

Hankkeessa on ollut mukana kolme maakunnallista järjestötoimijaa: E-P:n Diabetes ry, E-P:n Muistiyhdistys ja Sydän-Suomen alue ry (Etelä-Pohjanmaa).
Yhteishanketta hallinnoi E-P:n Muistiyhdistys.

Muistin ja hyvinvoinnin työkirja - opasvideo löytyy YouTubesta

Pääset tutustumaan opasvideoon joka johdattaa Sinut tutustumaan Muistin ja hyvinvoinnin työkirjan käyttöön.
Suosittelemme työkirjan käyttöä ryhmässä, mutta sen käyttö on mahdollista myös yksin tai esim. lähipiirin kesken. Ole hyvä!

Aivoterveyden perusopas-vihko on julkaistu - ota käyttöösi!

Muutaman sivun pienestä aivoterveyden perusoppaasta saat vinkit ja vihjeet - lataa ja lue. Voit myös tulostaa oppaan käyttöösi. Perusoppaan saat ladattua tästä.

Muistin ja hyvinvoinnin työkirja on julkaistu - ota käyttöösi!

Muisti mukana menossa -hankeemme laatimasta työkirjasta on saatu uudistettu painos. Tehtäväkirja antaa tutkittua ja käytännönläheistä tietoa aivoterveydestä ja auttaa ymmärtämään muistisairauksien riski- ja suojatekijöitä. 
Voit hyödyntää Muistin ja hyvinvoinnin työkirjaa itsesi tai ryhmäsi aivoterveyden, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Sen voi ladata omalle koneelle tai tulostaa aineiston omaan käyttöön. Jos jaat julkaisua, muistathan mainita lähteen. Henkilökuntamme voi myös perehdyttää esim. eri yhdistysten ryhmänohjaajia aineiston käyttöön.

Muistin ja hyvinvoinnin työkirja antaa tutkittua ja käytännönläheistä tietoa aivoterveydestä ja auttaa ymmärtämään muistisairauksien riski- ja suojatekijöitä. Kirjan avulla voit tarkastella omia tavoitteitasi - koskaan ei ole liian myöhäistä (tai aikaista) aloittaa.

Hyvää matkaa kohti aivoterveellistä ja hyvinvoivaa elämää ja arkea!
Jos haluat maksutonta neuvontaa kirjan käyttöön ota yhteys henkilökuntaamme.

Ole henkilökuntaamme yhteydessä, jos haluat perehdytystä aineiston käyttöön ja ryhmämallin hyödyntämiseen omassa toiminnassasi!

Hankkeen päämäärä

Hankkeessa järjestettiin näyttöön perustuvalla, mutta konkreettisella toimintamallilla toteutettavaa kerhotoimintaa muistisairauksien riskissä oleville henkilöille.
Toimintamallissa toimitaan suurten kansansairauksien haittavaikutusten vähentämiseksi ja hyödynnetään uusinta näyttöön pohjautuvaa tietoa. Kehitimme materiaalia yhdistysten kerhotoimintaan ja terveyttä ja hyvinvointia edistävän toiminnan juurrutustyössä käytettäväksi.
Kaikki kolme yhteistyötahoa voivat jatkossakin omissa toimintaryhmissään hyödyntää materiaalia ja toimintamallia. Se voidaan levittää myös muihin järjestöihin paikkakunnista riippumatta. Lisäksi hankkeessa kehitettiin vapaaehtoistoimintaa.
Teimme yhteistyötä myös muiden yhdistysten ja julkisen sektorin kanssa, esim. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen toimijat.

Hanke esiteltiin Euroopan Alzheimer-konferenssissa Bukarestissa syksyllä 2022

32. Alzheimer Europe Konferenssi järjestettiin Romanian pääkaupungissa, Bukarestissa, 17.-19.10.2022. Yhdistykselle tarjoutui hieno tilaisuus osallistua konferenssiin Kortteleihin Kulttuuria - ja Muisti Mukana Menossa -hankkeiden osalta. Pääsimme kertomaan yleisölle hankkeissa tehdystä työstä ja saavutetuista tuloksista. Seinäjoelta matkaan lähti myös Virve Rinne, joka toimii muistipotilaan palveluketjun asiantuntijana. Päivi Niinistö-Mäkinen matkasi konferenssiin konkarina, Heli Hietala ja Virve Rinne puolestaan ensikertalaisina. 
Konferenssissa oli paikan päällä noin 500 osallistujaa ympäri Eurooppaa. Konferenssin hienot ja toimivat puitteet tarjosi JW Marriott Bucharest Grand Hotel, jossa myös yövyimme. Tunnelma konferenssissa oli lämminhenkinen ja oli mukavaa kokoontua suurella joukolla yhteisen tärkeän asian äärelle. 
Tänä vuonna pääteemana oli ”Siltojen rakentaminen” tuoden yhteen muistisairaat, heidän läheiset ja perheet, vapaaehtoiset ja muistiyhdistysten henkilökunta, päättäjät, terveys- ja sosiaalihuollon ammattilaiset, sekä tutkijat kaikkialta Euroopasta ja sen ulkopuolelta. Yksi monista teemoista oli hyvin esillä eli muistisairauksien ennaltaehkäisy. Konferenssi tarjosi lukuisia puheenvuoroja ja katsauksia muiden Euroopan maiden tilanteisiin. Parhaiten asiat ovat Hollannissa, joka on Euroopan kärkimaa muistiasioiden tutkimuksen ja kehittämistyön saralla myös Romaniassa on tehty muistityötä 30 vuotta, haasteellista hyville projekteille on ollut, etteivät ne ole jääneet elämään. Romaniassa jo perusterveydenhuollon järjestämisessäkin on ongelmia. 
Monipuolisesta ohjelmistosta käytännönläheisen toimintamallit olivat antoisampia kokemuksia kuin tutkimustulokset. Maailmalla on esiintynyt samankaltaisia haasteita COVID -pandemiasta johtuen, kuin meillä Suomessa. Erityisesti esille nousivat kokemukset yksinäisyydestä muistiperheissä sekä avun saamisen haasteet. Konferenssin ehdottomasti parasta antia olivat muistisairaiden koskettavat kokemuspuheenvuorot. Seinäjoelta hienon kokemuspuheenvuoron piti Petri Lampinen yhdessä Nina-puolisonsa kanssa
Matkasimme Romaniaan ensimmäistä kertaa. Mennen tullen teimme välilaskun Istanbulin kentällä Turkissa. Romania on maa, jossa historia näkyy vahvasti. Ehdimme kierrellä kahtena iltana katselemassa kaupunkia, vanhaa kulttuuria sekä paikallista elämää. Lyhyestä tutustumiskäynnistä huolimatta saimme tehtyä pienen katsauksen Bukarestin nähtävyyksiin.
Kokemuksena Alzheimer Europe konferenssi oli mahtava, siitä mahdollisuudesta olemme kiitollisia Muistiyhdistykselle. 

Hanke esiteltiin Gerontologia-kongressissa 

Tampereella pidetyssä Gerontologia-kongressissa esiteltiin hanke ja sen tuloksia. 

 

Päiv. 4.1.2024

Muisti mukana menossa -hankkeen tietosuojaseloste


hibiscus