hibiscus Lewyn kappale tauti

 

ajatus Lewyn kappale taudissa aivoihin kuorikerroksen alueelle kertyy ns. Lewyn kappaleita, jotka rapistuttavat aivokudosta.
Sairaus aiheuttaa uuden oppimisen vaikeutta, hidastumista, tarkkaavuuden sekä viretilan vaihteluita.
Merkittäviä muistihäiriöitä ei taudin alkuvaiheessa välttämättä ole, mutta sairauden edetessä myös muisti heikkenee.
Hahmottaminen on vaikeaa ja sairastuneelle saattaa tulla ohimeneviä tajunnanhäiriöitä.

Lewyn kappale taudissa sairastuneella on muistioireiden lisäksi usein Parkinsonin taudille tyypillisiä oireita, eli jossain sairauden vaiheessa hänelle saattaa tulla sellaisia oireita kuten lihasjäykkyyttä, jähmeyttä, vapinaa ja kävelyvaikeuksia. Niitä esiintyy noin 40–90% sairastuneista. Myös verenpaineen lasku, erityisesti ylös noustessa, voi aiheuttaa huimausta ja sitä kautta vaikkapa kaatuilua. Sairauteen tuo haastetta myös yksityiskohtaiset hallusinaatiot ja harhaluulot sairauden jossain vaiheessa. Sairastuneet ovat erityisen herkkiä neuroleptilääkitykselle.

Sairastuneille on tärkeää huolehtia hyvin mm. omasta liikuntakyvystään, esim. nivelten liikkuvuudesta ja tasapainosta säännöllisen, päivittäisen liikuntaharjoittelun avulla. Kävely ja venyttelyt ovat oikein hyviä asioita. On myös hyvä varhaisessa vaiheessa tarkastella mahdollisten apuvälineiden tarvetta ja opetella esim. liikkumisen apuvälineiden käyttöä, koska niiden avulla arki helpottuu. Omasta terveyskeskuksesta ja sen kuntoutusyksiköstä saa asiantuntevaa tietoa!

kävelykeppi

hibiscus